Arhiva evenimente Europass

 

Noiembrie 2012

Pornind de la nevoia de cooperare intre retelele europene prezente in Romania care promoveaza invatarea pe tot parcursul vietii, Centrul National Europass si Euroguidance Romania au organizat in perioada 17-18.11.2012 conferinta nationala cu tema "E-networking in contextul mobilitatii pentru educatie si munca".

In prima zi participantii la conferinta (reprezentanti ai CJRAE/CJAP si promotori Europass) au fost implicati in ateliere de lucru sustinute de profesionisti in domeniul consilierii in cariera, iar cea de-a doua zi a fost dedicata stabilirii unor evenimente comune pentru anul 2013.  Aici puteti consulta agenda evenimentului.

Aici puteti consulta prezentarile efectuate de invitatii la conferinta.

                       

           

 

In datele de 16-17.11.2012 si 23-24.11.2012 au avut loc doua sesiuni de informare si formare privind utilizarea documentelor Europass derulate de promotorul Europass Rodica Elvira Andronescu la Scoala Gimnaziala nr. 2 Sebes, jud. Alba. La cele doua sesiuni de formare au participat 29 de cadre didactice si personal didactic auxiliar din unitati de invatamant preuniversitar din municipiul Sebes.

          

 

Septembrie 2012

In data de 25 septembrie 2012 a avut loc la Bucuresti "Consfatuirea cadrelor didactice responsabile cu derularea si implementarea proiectelor educationale in unitatile de invatamant preuniversitare din Bucuresti" in cadrul careia doi dintre promotorii Europass (Elisabeta Ana Naghi si Cristiana Mateiciuc) au sustinut o prezentare a Portofoliului Europass.

 

In data de 07 septembrie 2012 a avut loc la Craiova evenimentul intitulat "Conferinta asupra specificului regional al serviciilor de consiliere - Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia" derulat de Euroguidance Romania in colaborare cu CJRAE Dolj. Centrul National Europass a fost reprezentat de promotorul local Marcel Florescu (de la Liceul Tehnologic Transporturi Cai Ferate - Craiova) care a sustinut o prezentare a Portofoliului Europass in fata celor 30 de reprezentanti ai CJRAE/CJAPP si ai retelelor conexe din zona vizata de eveniment. Agenda evenimentului, precum si alte informatii, pot fi consultate aici.

 

Iunie 2012

La solicitarea EURES Dolj, s-a derulat in luna iunie o sesiune de informare privind utilizarea si utilitatea documentelor Europass adresata studentilor. In cadrul acestei activitati, derulata de promotorul local Marcel Florescu, au participat 80 de studenti.

          

 

Mai 2012
In data de 21 mai 2012 a avut loc evenimentul intitulat "Europe Direct, Eures si Europass" derulat in parteneriat de Centrul de Informare Europe Direct Braila, Centrul de Informare Europe Direct Mizil si promotorul Europass Camelia Dinu de la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman. Au fost informate despre initiativele mai sus mentionate 280 persoane participante la eveniment, elevi si cadre didactice.

          


Aprilie 2012
In perioada 03 - 05 aprilie 2012 s-au derulat, in cadrul saptamanii "Scoala Altfel", activitati ale promotorilor Europass din Craiova si Buzau:

1. Promotorul local din Craiova, Marcel Florescu, a organizat si desfasurat evenimentul intitulat "Europass: un portofoliu pentru viitor" in cadrul programului guvernamental "Scoala altfel". La eveniment au fost prezenti 107 participanti, elevi si cadre didactice, care au fost informati despre Portofoliul Europass: documentele specifice, modul de completare a acestora si accesul pe pagina web a Centrului National Europass.

2. Promotorul local din Buzau, Cristiana Stoica, a organizat si desfasurat 18 ateliere de informare si formare privind utilizarea si completarea documentelor Europass. Atelierele s-au adresat cadrelor didactice si elevilor de la Colegiul National "Mihai Eminescu", dar si parintilor acestora. La eveniment au fost prezenti 150 de participanti.

                  Februarie 2012
In data de 29 februarie 2012 s-a desfasurat la Bucuresti prima conferinta nationala a Grupului National pentru Asigurarea Calitatii (GNAC), conferinta finantata prin proiectul "Dezvoltarea capacitatii institutionale a Grupului National pentru Asigurarea Calitatii: Promovam calitatea!". In calitate de membru al GNAC, CNE a luat parte la lucrarile conferintei. Mai multe informatii (inclusiv prezentarea Europass) pot fi consultate aici.

Decembrie 2011
In data de 14 decembrie 2011 a fost lansata noua versiune a portalului european Europass. Va invitam sa vizitati portalul aici.Septembrie 2011
Intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene (Bruxelles, septembrie 2011) se arata faptul ca, CE are in vedere imbunatatirea migratiei temporare a studentilor, elevilor, stagiarilor neremunerati si voluntarilor din tarile terte. Aceste aspecte sunt prevazute pentru anul 2012 prin modificarea Directivei 2004/114/CE care stabileste norme comune de admisie a resortantilor tarilor terte intr-un stat membru al UE pentru efectuarea de studii, schimburi de elevi, cursuri de pregatire profesionala neremunerata sau servicii de voluntariat. Mai multe informatii pot fi consultate aici.Iulie 2011
Pe 15 iulie 2011, promotorul Europass din judetul Maramures, Dna Ligia Durus a organizat seminarul “Europass for Next Generation”. Desfasurat la Primaria Municipiului Baia Mare, evenimentul a avut drept obiectiv informarea grupului tinta (80 de persoane – elevi, cadre didactice – din 15 judete din Romania, Ucraiana si Ungaria, participanti la cea dea-IX-a editie a Concursului National de Eseuri pe Teme de Consiliere si Orientare Vocationala pentru Elevi „NEXT GENERATION") cu privire la completarea, emiterea si utilitatea documentelor care fac parte din Portofoliul Europass. Activitatea s-a bucurat de diseminare in mass-media asigurata prin intermediul postului local Tele+ care a difuzat un reportaj in cadrul emisiunii de stiri din 15 iulie 2011.Mai 2011
Pentru actiunile 1.1 Schimburi de Tineri si 3.1 Cooperare cu tarile partenere certificatul va include si o sectiune referitoare la “Descrierea rezultatelor individuale de invatare” (competentele cheie). Noua versiune a certificatului va fi disponibila incepand cu luna iunie 2011.
Noi actiuni TiA pentru care vor putea fi emise certificate Youthpass:

  • Actiunea 1.3 Proiecte pentru democratie participativa
  • Actiunea 5.1 Intalniri ale tinerilor si ale responsabililor de politici de tineret

In cazul Actiunii 4.3 (Proiecte de formare si retele) se prevede crearea unui certificat Youthpass si pentru proiectele de mobilitate pentru lucratorii de tineret (actiunea centralizata 4.3c care este apropiata ca forma de proiectele de job shadowing).

Documente utile pe Portalul Youthpass: brosura “Youthpass for ALL”, brosura “Youthpass in tne EVS training cycle” si un material de sprijin, “The Youthpass process and Learning to Learn. Some ideas for practitioners”. Materialele pot fi consultate aici.Ianuarie 2011
Pe site-ul Comisiei Europene persoanele interesate pot accesa Libraria UE – un serviciu online administrat de Oficiul pentru Publicatii al Uniunii Europene. Publicatiile pot fi descarcate in format PDF sau, in unele cazuri, pot fi comandate in format tiparit. Materialele sunt impartite pe urmatoarele domenii:
• Activitatile Uniunii Europene
• Legislatie si justitie
• Relatii externe
• Comert - Concurenta
• Economie - Finante
• Social
• Informare - Educatie - Cultura - Sport
• Agricultura – Silvicultura - Pescuit
• Industrie - Intreprinderi - Servicii
• Energie
• Transport
• Mediu - Ecologie
• Cercetare stiintifica si tehnica
• Statistici

Pe site-ul Comisiei Europene poate fi accesat Glosarul multilingv (InterActive Terminology for Europe – IATE) de termeni europeni (incluzand termeni din diverse domenii precum drept, agricultura, tehnologia informatiei si multe altele). IATE contine 8,4 milioane de termeni, dintre care aproximativ 540.000 de abrevieri si 130.000 de expresii, si acopera toate cele 23 de limbi oficiale ale UE. Aici poate fi descarcata brosura IATE.